Válogatott okosságok

Szurkolói gondolatok, elemzések, mélázások a válogatottainkról, válogatás nélkül.

Ajánlataink

Sztancsik Richárd: Városok, stadionok, kocsmák

Rendelje meg közvetlenül a szerzőtől!

varosok.stadionok@gmail.com

Ár 2999 Ft.Részletek itt


kupanap.jpghungarianultras.jpg

Friss topikok

Facebook oldalunk

Időkapszula: NB I. - 1984/85

2021.08.21. 16:45 maribor_

Időkapszula című sorozatunkban fordulónként bemutatjuk az 1984/85-ös bajnokság eseményeit. Képek, elemzések, értékelések egy 35 évvel ezelőtti bajnokságból, amikor még sehol sem volt internet, megmondóemberek és kábeltévé, de volt a Népsport, mint az igazság egyetlen forrása.

Időkapszula: NB I. 1984/85 Bevezetés
Kedden az NB I-es bajnokság közelgő rajtja előtt sajtótájékoztatót tartottak az OTSH-ban. Az első napirendi pont a vesztegetés miatt felelősségre vont labdarúgók bírósági és sportfegyelmi büntetésének ismertetése volt. A labdarúgó NB I. szombati rajtja előtt a szerdai kupaforduló jelentette a főpróbát az élvonal együttesei számára. Bemutatjuk az NB I-es bajnokság 16 csapatát.

Időkapszula: NB I. 1984/85 1. forduló
Szombaton megkezdte nagyszabású európai túráját az argentin labdarúgó-válogatott. A múlt bajnokságbeli ítélethirdetések után sokan némi tartózkodással várták az őszi premiert az első osztályú bajnokságban, de az aggályok nem igazolódtak, hiszen szinte valamennyi mérkőzés nagy érdeklődés mellett zajlott. Az Üllői úti lelátókon például ismét a korábban hagyományos ferencvárosi zsúfoltság uralkodott (25 000 szurkoló), s nem panaszkodhattak a tatabányai (15 000), a pécsi és a debreceni (12 000), valamint az egri és kispesti (8000) pénztárosok sem. A találkozókat átlagosan 11 ezren tekintették meg, s ez a szám kezdetnek igazán nem rossz. Ugyanez elmondható a játékról is: néhány összecsapás nemcsak fordulatos és izgalmas, hanem színvonalas is volt. A másodosztály negyedik fordulója után már a Volán áll az élen, a pontlevonással sújtott csapatok közül már egyik sincs mínuszban. Hétvégén teljes fordulót rendeztek a harmadik vonalban, a Területi bajnokságokban is.

Időkapszula: NB I. 1984/85 2. forduló
Az európai turnén szereplő Argentína labdarúgó-válogatottja minden különösebb nehézség nélkül biztosan, 2:0 arányban győzött Belgium ellen. A héten két NB II-es fordulót is tartottak, köztük a Vác-Volán mérkőzést is, ahol 10 000 néző látta a történteket. Az NB II. szerdai fordulójának napján előkészületi mérkőzést játszottak, ahol a Ferencváros a magyar utánpótlás-válogatottat fogadta. Az első osztályú bajnokság második fordulója után roppant elégedettek lehetnek a ferencvárosi és a csepeli szurkolók: az FTC Szombathelyen, a Csepel Újpesten győzött, így a két átalakított együttes pontveszteség nélkül áll a táblázat első két helyén. Ugyancsak százszázalékos az ezúttal Szegeden győztes Honvéd, és - meglepetésre - a Fáy utcában győzni tudó pécsiek is. Hétvégén teljes fordulót rendeztek a harmadik vonalban, a Területi bajnokságokban is. Öt csoportban a negyedik, a Bakony-csoportban az ötödik forduló mérkőzéseire került sor. Jellemző a kialakulatlan formákra: minden csoportban szép számmal volt nem várt, meglepetésszerű eredmény.

Időkapszula: NB I. 1984/85 3. forduló
A nemzetközi porondon nagy az élénkség, az első őszi fociszerdán öt VB-selejtezőt és öt barátságos válogatott-találkozót tartottak Európában. Jó időben, délután (lényegében munkaidőben) s este játszották a labdarúgó-bajnokság 3. fordulójának mérkőzéseit. A korrupt játékosaitól megszabadult Csepel folytatta jó szereplését, s már az első (eddig egy gólt sem kapott), s az FTC s a Honvéd is százszázalékos. A forduló eseménye, hogy a Debrecen legyőzte a Rába együttesét. Az Ú. Dózsa továbbra is „gödörben" van, de nem sokkal jobb a Vasas helyzete sem. A másodosztály hétközi fordulójában győzelmükkel szökik a mezőnytől a Vác és a Volán, gólgazdag mérkőzéseket láthattak a nézők.

Kiemelt támogatónk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepsport.jpg

Aranyfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_kepes_sport.jpg

Ezüstfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_labdarugas.jpg

Bronzfokozatú együttműködő partnerünk:
idokapszula_nb_i_1980_81_nepszabadsag.jpg

Figyelmükbe ajánljuk: 

Időkapszula: NB I. - 1980/81
Időkapszula: NB I. - 1981/82
Időkapszula: NB I. - 1982/83
Időkapszula: NB I. - 1983/84

Végül egy kis kötelező irodalom: 

Osztálynapló
Két évtized felejthetetlen és elfelejtett magyar hálóőrei

Köszönetnyilvánítás:

Sorozatunk nem jelenhetne meg Kárpáti Tamás segítsége nélkül akinek ezek a kincsek digitalizálva is megvannak. Köszönet illeti a Népsport tudósítói gárdáját is a kiváló összefoglalókért. Belenézünk az Arcanum Adatbázisba is, mert nekik is szokott lenni releváns érdekességük.

Megjegyzés:

A sorozatot maribor és a szerethető dózsás együtt készíti, a szerző neve csak blogmotor etetésére van feltüntetve.

Olvasóink segítségét szeretnénk kérni: Szívesen fogadunk kiegészítéseket, javításokat, javaslatokat, korabeli anyagokat, egyszóval bármit amivel pontosítani és jobbá lehet tenni a sorozatot. Különösen örülnénk ha volt játékosok, edzők, vezetők, játékvezetők, gyúrok, jegyszedők, szurkolók és bárki más akinek valamilyen története, emléke van jelentkezne nálunk és egy-egy interjúval és beszélgetéssel színesíteni tudnánk az anyagot. Elérhetőségeink: emailen a valogatott.blog@gmail.com, Twitteren @ValogatottBlog, Facebookon pedig megtalálhatóak vagyunk a https://www.facebook.com/Valogatottblog címen. Előre is köszönjük.

A bejegyzés trackback címe:

https://valogatott.blog.hu/api/trackback/id/tr516666640
süti beállítások módosítása